Skötselråd

Det finns flera sätt att sköta din tatuering på och rekommendationerna för vad som är bäst för just dig och din tatuering kan skilja sig åt. Det är väldigt viktigt att tatueringen tas om hand på rätt sätt när den är nygjord eftersom läkningen påverkar hur den kommer att se ut för all framtid.

Några generella råd som brukar gälla för de flesta tatueringar:

  • Låt ingen annan ta på din nygjorda tatuering.
  • Vidrör inte den nygjorda tatueringen med otvättade händer.
  • Bada eller basta inte upp till drygt tre veckor efter en nygjord tatuering.
  • Låt inte tatueringen skava mot något, exempelvis tajta kläder.
  • Klia inte på en nygjord tatuering.
  • Pilla inte bort skorpor när tatueringen har börjat läka.
  • Anpassa träning så att den inte skadar din nya tatuering på något sätt.
  • Använd alltid solskyddsfaktor på tatueringen. Undvik gärna sol överhuvudtaget det första året.

Om du får vanlig plast (ej att blanda ihop med tegaderm) på tatueringen kan du låta den sitta kvar över natten. Därefter tvättar du tatueringen morgon och kväll i fem till tio dagar. Tvätta med mild tvål och vatten. Torka av med en ren handduk eller engångs-tvättlappar.  Efter tvätt är det bra att låta tatueringen lufttorka en stund och därefter smörja in. Det är individuellt vilken kräm som funkar bäst och hur mycket man ska smörja. Det ska inte torka ut, men inte heller bli för kladdigt. När plasten är avtagen kan man behöva smörja oftare än två gånger per dag. Många använder Helosan eller Bephanten. Det finns även specialkrämer utvecklade för att smörja efter tatuering.
Rör ALDRIG din tatuering med otvättade händer. Innan, tvätt, smörjning eller liknande, tvätta eller sprita händerna noggrant.

I de fall du fått tegaderm, ska den sitta kvar i upp till en vecka. Det ersätter i så fall allt ovanstående.

När skorpan har lossnat är huden väldigt tunn och det är individuellt när den är färdigläkt. En större yta tar normalt längre tid att läka. Efter drygt en månad är den normala huden återväxt och man bör kunna se den färdiga tatueringen.

Observera: du kan ha fått andra instruktioner, då är det dessa som gäller. Skulle du få problem med din tatuering på något sätt under läkningen eller efter, kontakta mig.

Annons